TURES FAVORITER BLAND MATRECEPT

Tillbaks Till Tips & Trix

****           Janssons Frästelse
****          Rabarberpaj
*****        Västerbottenspaj
****         Oststänger        
****         Mjukkakor på Spisplatta
*****        Noras Rågsiktbullar
*****        Finsk Kålrotslåda        
****         Maud's Grillade revbensspjäll
****         Köttfärsröra Med Rotfrukter
*****        Tures Pizza
*****        Tures Kött-Rot- o Grönsakssoppa
*****        Gulaschsoppa
*****        Konsten att skala och hacka lök
*****        Mörkt Filmjöksbröd







JANSSONS FRÄSTELSE


Ingredienser 4 port
  1 gul lök
  1 msk smör
  8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
  1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
  2 dl vispgrädde
  1 dl mjölk
  1 msk ströbröd


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär löken i tunna skivor.
Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor, eller riv den grovt(bästa).
Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök,
ansjovis och sedan resten av potatisen.
Droppa (gärna) över ansjovisspadet.
Häll på grädde och mjölk.
Strö över ströbrödet.
Grädda i nedre delen av ugnen 45- 50 min.


Till toppen

RABARBERPAJ

Ofta blir rabarberpaj blöt i botten -
alls inte så krispig och fin som man tänkt sig.
Ett sätt är att verkligen låta rabarbern ligga som en
kompott i botten av ett ugnsfat och täcka med en pajdeg.
Som här där vi gjort en smuldeg av bland annat
en liten del havre. Mycket gott!

Det här behövs:
600 g rabarber
1 rågad dl socker
2 msk potatismjöl

täcke av:
2 dl vetemjöl
1½  dl små havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl socker
75 g smält smör eller margarin

Gör så här
Varva i smort ugnsfat ca 3 cm långa bitar av rabarber
med en blandning av socker och potatis- mjöl.
Lägg ett smuligt täcke över bestående av mjöl, havregryn,
bakpulver och lite socker, allt blandat och till sist hoprört
med smält margarin eller smör.
Fördela smulorna över rabarbern och låt den stå i
225 graders ugnsvärme i ca 30 minuter.

Till toppen


VÄSTERBOTTENSPAJ

Ingredienser 10 bitar:
"  Deg:                                                                
"  3 dl vetemjöl
"  125 gram smör                                                
"  1 msk vatten
"  rivet skal av en citron
"  Fyllning:
"  3 ägg
"  3 dl gräddfil
"  150 gram riven västerbottenost
"  1/2 tsk salt
"  1 kryddmått vitpeppar


Så här gör du:
Mät upp mjölet. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och rivet citronskal och arbeta med fingrarna samman degen utan att överarbeta den. Låt den vila minst 30 minuter övertäckt i kylskåpet. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda 10-15 minuter i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader.

Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostblandningen och sätt in i ugnen. Grädda pajen gyllene i cirka 25 minuter.


Till toppen

OSTSTÄNGER

RECEPT 1
Till 48 stänger

150        gr        lagrad färskriven ost (typ västerbotten)
1 ½         dl        vetemjöl
1        krm        salt
100        gr        smör el. margarin
2        msk        iskallt vatten
1        ägg        uppvispat att pensla med

Gör så här:
Använd köksapparat

Riv osten
Tag 1/3        av osten
Låt resten ligga kvar i apparatskålen.

Lägg in mjöl salt smör i apparatskålen
Kör allt tills degen formats till stora gryn

Droppa ner vattnet
Degen är klar när den formar sig till en boll.
Låt degen vila kallt 1 tim.

Kavla ut degen ca 10 cm bred, ½ cm tjock.
Pensla degen med uppvispat ägg
Strö resten av osten över kavlade degen.

Skär eller sporra ut 1 cm breda remsor
Lägg remsorna på bakplåtspapper

Grädda 2250 mitt i ugnen i 10 - 12 min

Låt svalna på plåten.



Recept 2
Oststänger
(cirka 40 stycken)
45 gram smör
45 g lagrad ost, exempelvis Grevé®
ca 60 g mjöl
en halv tsk paprikapulver
cayennepeppar

Gör så här:
1. Riv osten fint. Arbeta smöret luftigt. Vänd i osten. Arbeta i mjölet till en deg. Lägg den i kylen så att den blir fast och går att kavla.
2. Mjöla två bitar plastfolie. Kavla ut degen tunt mellan dem. Tag bort den översta folien. Skär ut i en centimeter breda och cirka åtta centimeter långa "stavar". Tag bort den understa folien. Vrid stängerna två gånger. Lägg dem på en smord plåt. Krydda med paprika och cayennepeppar. Baka oststängerna i 175 grader varm ugn i cirka tio minuter.




Till toppen
MJUKKAKOR PÅ SPISPLATTAN


100        GR        SMÄLT MARGARIN
7.5        DL        LJUMMEN MJÖLK
1        MSK        STRÖSOCKER
50        GR        JÄST(RÖD FÖR SÖTA DEGAR)
2        TSK        BAKPULVER
1        TSK        SALT
1        KG        RÅGSIKT(CA)
       -        -        VETEMJÖL TILL UTBAKNING


-SMÄLT MARGARINET OCH LJUMMA PÅ MJÖLKEN

-RÖR UT JÄSTEN OCH ARBETA I MJÖLET   TILLSAMMANS MED SALT , BAKPULVRET OCH SOCKRET.

-JÄS DEGEN I 25 MIN. (RÄCKER TILL CA 28 ST RUNDA BRÖD)

-BAKA UT MED KRUSKAVEL OCH GRÄDDA GENAST
(GRÄDDNING OCH UTBAKNING SKER SAMTIDIGT)

-PLATTANS VÄRME  STÄLLS IN PÅ CA HALVA SKALAN.
  (MODIFIERA VID BEHOV)
       BRÖDET GRÄDDAS PÅ BÄGGE TIDER


Till toppen

NORAS RÅGSIKTSBULLAR
1.2 l        Vatten (ljummet)
2 (röda)        Jästpaket
1.5 Dl        Farinsocker
1.2 msk        Salt
4        Ägg (5 om äggen är små)
125 Gr (2dL)        Russin
2kg  Kungsörnens rågsikt knappt(spara lite till utbakningen)


Något lös deg.
Jäs degen 30 min under duk
Starta ugnen 220 grad
36 runda bullar(på 3plåtar) jäses 20 min.
Låt plåtarna stå varmt under duk (ovanpå ljumma spisen) 
13-15 min nedanför mitten av ugnen (tills bruna/ljusbruna inunder)
Lägg upp dem upp och ner tills bullarna kallnat (utan duk).

Ett bra resultat om bullarna är porösa
Lycka till

Bullarna kan med fördel frysas ner



Till toppen
FINSK KÅLROTSLÅDA

Finsk Kålrotslåda: 

    (4 personer) 

5 1/2  hg  kålrot 
50  g  morötter 
2 1/2  dl  skinkspad 
1/2  msk  vetemjöl 
1  dl  vispgrädde 
1  krm  mald ingefära 
    några varv vitpeppar från kvarn 
1    litet ägg 
2  msk  smör 
1  msk  ströbröd 
     
Gör så här:
Finsk kålrotslåda:
Kock: Werner Vögeli
1. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar och koka dem mjuka i skinkspad. Mosa dem när de är färdigkokta.
2. Blanda först vetemjöl, ingefära och grädde. Därefter ägg och krydda med vitpeppar. Rör ner blandningen i moset.
3. Smöra en eldfast form med hälften av smöret och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ströbrödet jämt fördelat. Klicka över resten av smöret.
4. Grädda i 200 grader varm ugn i 30 min.

Kommentar:
Denna kålrotslåda är nästan oundviklig på ett finskt julbord som tillbehör till skinkan. Kålrotslådan kan serveras året runt som tillbehör till alla slags kötträtter. Har man inte skinkspad som till jul går det lika bra med saltat vatten.





Till toppen

Maud's Grillade revbensspjäll med coleslaw

Ingredienser
Beräknat för 6 portioner
2 kg                tjocka revbensspjäll
2 tsk                salt per liter vatten
3 st                skivade vitlöksklyftor
1 tsk                svartpepparkorn
       
Glaze:
1 dl                honung
2 st                pressade vitlöksklyftor
1 dl                japansk soja
4 tsk                pepparmix
       
Coleslaw
3/4 kg        vitkål
1 st                stor morot
1 st                liten gul lök
       
       Dressing:
3 dl        turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 dl        lättmajonnäs
2 tsk                dijonsenap
1/2-1 msk        pressad citron
1/2 tsk        salt
1 tsk                pepparmix

Gör så här:
Grillade revbensspjäll
1. Koka upp vatten, salt, vitlöksklyftor och svartpeppar. Lägg ner spjällen i det kokande vattnet.
Koka ca 1 1/4 timme, tills de känns möra när du sticker i dem.
Ta upp och kyl dem om du ska äta dem nästa dag.
2. Blanda honung, vitlök, soja och pepparmix. Skär spjällen i bitar mellan benen.
Pensla dem runt om med glazen.
3. Sätt ugnen på grill och grilla tills de fått fin färg ca 5 min på varje sida.

Coleslaw
1. Strimla vitkålen fint. Grovriv moroten. Grovriv eller finhacka löken.
2. Blanda dressingen och häll den över kålen. Smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.
Låt stå minst 1 timme.

Övrigt:
Både spjällen och salladen går att förbereda. Revbensspjällen kokas först och sedan får de god grillsmak på grillen eller i ugnen. Vill du göra salladen extra smal kan du ta mild naturell yoghurt i dressingen.







Till toppen

KÖTTFÄRSRÖRA MED ROTFRUKTER
1 kg        Köttfärs
¾ kg        Gul lök hackad fräst
1 stor        Morot finhackad
1 Bit        Rotselleri finhackad
1 Bit        Palsternacka finhackad
2 Burk        Tomatkross
1 st        Buljongtärning
1-2 tsk        Italiensk salladskrydda
1-2 tsk        Oregano 
1-2 klyftor        Vitlök tillsätts på slutet
Salt
Svartpeppar

Låt sjuda utan lock 1-1 ½ tim



Till toppen

TURES PIZZA


UGNSPLÅTS-PIZZA 2-3 PERSONER

1 St                        Pizzadeg eller PIZZA KITTyp SaraLee med tomatsås ICA
1                        Köttfärsröra
1 St                        Pepparoni (korv)                Italiensk el. GÖL 150g ICA
1 st                        Rödlök hackad                Enligt smak
150 - 200 Gr        Skinka                        Lagom finhackad
100Gr                Svamp                        Champinjoner
1 Burk                Ananas                        Ger Hawaii typ enligt smak
2st                        Tomater                        Skivade
300 Gr                Ost riven                        28% eller fetare typ Präst
50Gr                        Kärnfria svarta oliver

1                        Oregano
1 St        HP sås        Enligt smak
Sallad                Pizzasallad eller vanlig grönsallad

Gör så här
-Hacka /dela/skär GÖL peperoni(i 4 delar)/tomaterna/oliver/ananas/svamp/rödlök/skinka/
Riv osten
-Sätt ugn på 210 grader 190 om varmluftfläkt användes.
-Sätt ett bakplåtspapper på plåten.
-Öppna pizzadegbehållaren genom att snurra/riva av tunna
ljusa omslagspappret. notera att degen jäser/sväller ut
-Kavla/platta ut degen över hela bakplåtspappret.
-Bred ut tomatsåsen, var noga att den täcker ut till kanterna.
-Bred ut köttfärsröran.
-Krydda med oregano
-Efter smak, fyll på med de hackade ingredienserna, osten sist.

-Sätt in i ugn ca 13 -17min.

Serveras med Pizzasallad och HP-sås och öl och snaps.
Till toppen


TURES KÖTTSOPPA MED ROTSAKER
0.5 - 1.0 Kg högrev (eller märgpipa)
1        Palsternacka        i tärningar
0.5Kg         Rotselleri                i tärningar
0.5Kg Kålrot                i tärningar
1        morot                i tärningar
2        Gula lökar skalade och delas i 4 bitar        
1        Paprika                avlånga tärningar
1        Purjolök                5mm hack
1- 1.5 tärn. Kött el. Grönsaksbuljong
10        Svartpepparkorn
10        Vitpepparkorn
Ett par Lagerblad
Salt efter behov
1.5 dL Makaroner

Gör så här
Koka upp lämpligt mycket vatten
Lägg i köttet när det kokar
Lägg i delade lökarna, peppar, buljong, morot och lagerblad
Låt koka svagt i 2.5 tim minst (så blir köttet mört och gott)

Under tiden hackar du övriga ingredienser
Tag upp köttet och lägg i palsternacka, rotselleri, paprika, kålrot och purjolök
Låt koka i 15 min.

Under tiden skär köttet i tärningar
Nu måste du säkerligen hälla i mer vatten eller hur?
Lägg i Kött och Makaroner, rör om
Låt koka i 10 min
Smaka av

Serveras med rostat bröd, gärna HP-sås o öl.
Waow



Till toppen

GULASCHSOPPA
4 Port.
3 medelstora potatisar
2 gula lökar
1 paprika
1 msk smör
200 gr grovmalen köttfärs
3 msk tomatpure
4 dl vatten
1tärn. köttbuljong eller liknande
3 - 4 dl mjölk
salt, svartpeppar
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver

Gör så här
Skala potatis och lök. Skiva potatisen och finhacka löken.
Skär paprikan i strimlor.
Fräs löken i smör i en gryta och tillsätt köttfärsen.
Rör om så att allt bryns runtom.
Tillsätt tomatpuren ochlägg i potatisen och paprikan,
men spar några strimlor till garnering.
Häll över buljong och mjölk.
Låt soppan koka tills potatisen är mjuk, 15 - 20 min.
Smaksätt med salt peppar ochde andra kryddorna.
Garnera med paprikastrimlor och severa med bröd och ost.

Till toppen


KONSTEN ATT SKALA OCH HACKA LÖK

1  Ställ löken på högkant, skär 2 eller 3 snitt någon cm djup i toppen av löken
2  Riv av skaldedelarna o klyv löken längsefter.
3  En halva i sänder snitta upp löken
4 o 5  Skär den sedan tvärs till små tärningar





ErikTure/

Till toppen


Mörkt filmjölksbröd

Ingredienser
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser  (ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
2 bröd
Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i
en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap.
Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen.
Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme.
Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra.
Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

TIPS!
Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg…
Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden.
Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!


Till toppen


END RECEPT

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1st
300gr
150 gr
150 - 200 gr
100 gr
1 burk
2 st
300 gr
50 gr

1 mängd
1

Pizzadeg eller PIZZA KITTyp SaraLee med tomatsås ICA
Köttfärsröra
Pepparoni (korv)                Italiensk el. GÖL 150g ICA
Rödlök hackad                 Enligt smak
Svamp                        Champinjoner
Ananas                        Ger Hawaii typ enligt smak
Tomater                         Skivade
Ost riven                         28% eller fetare, typ Präst
Kärnfria svarta oliver
Oregano

HP-sås                            enligt smak
Sallad                          gärna pizzasallad